7 września 2016

Kocanka włoska, czyli Maggi

Bywając na targach, rynkach czy w sklepach ogrodniczych, można skusić się na zakup roślinę pod wpływem chwili. Wiosną tegoż roku na pabianickim bazarze zakupiłem Maggi. Urzekła mnie swoją urodą jak i zdolnościami leczniczymi oraz jako przyprawa w kuchni. Jednak szybka kwerenda w posiadanych książkach oraz Internecie przyniosła odpowiedź, że to wcale nie jest Maggi, a kocanka włoska vel. wąskolistna – Helichrysum italicum. I tym samym należy do olbrzymiej rodziny kocanek, który już pojawiły się na moim blogu J



W powszechnym użyciu stosuje się określenie Maggi, choć – zdaniem ogrodników – tytuł ten należy się lubczykowi. Niewątpliwie, mimo zamieszanie z nazwą, zioło jest warte uwagi. W starszych zielnikach próżno szukać informacji o kocance włoskiej. Wynika to dość z prozaicznego faktu, że zdolności lecznicze tejże rośliny zostały odkryte niedawne. Kilka wieków temu J



Kocanka włoska jest znana w południowej Europie, czyli w swojej ojczyźnie. Upodobała sobie ciepłe klimaty oraz słońce. Wędrując w inne rejony świata, zawsze wymaga nasłonecznionego stanowiska oraz odpowiedniej temperatury. To ostatnie wymaganie sprawia, że w polskich warunkach nie rośnie dziko. Mimo że jest wieloletnią rośliną, to w naszym klimacie nie przetrzymuje zimy. Choć z tym bywa różnie. Zdaniem jednych, wytrzyma temperaturę do -5 C, a drugich – do -20 C. Trzeci będą upierać się, że najlepiej uprawiać w doniczce, którą na lato najlepiej wystawić do ogrodu, a na zimę zabrać do domu. Ja zaryzykuję i zostawię na zimę. Na wszelki wypadek okryję przed siarczystym mrozem J



Kocanka włoska jest krzewinką, która osiąga wysokość 70 cm. Z łodyg wyrastają w kształcie igieł liście o srebrnej barwie. To je właśnie wykorzystuje się w kuchni. Idealnie nadają się do wszelkich potraw mięsnych, zup czy jarzyn, a nawet do jajek. Niektórym smak liści kocanki wąskolistnej przypomina curry, stąd na przykład w krajach anglosaskich stosuje się nazwę „Curry plant”, czyli roślina curry.




Jedną z godnych odnotowania informacji na temat kocanki włoskiej, jest fakt, że pozyskiwany z niej olejek eteryczny należy do najdroższych tego rodzaju substancji. Nadto medycyna chętnie sięga po to zioło.



Poza tym kocanka wąskolistna ładnie prezentuje się na tle innych roślin. Jej charakterystyczna barwa wyróżnia ją z tłumu innych zielonych J



Pozdrawiam
Piotr Ossowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz